NPA Révolutionnaires

Nos vies valent plus que leurs profits
Rechercher
Fermer ce champ de recherche.

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΡΑ « Η επιτακτικότητα και επικαιρότητα της επανάστασης, συνεχίζουμε το NPA »

Το συνέδριο του NPA συγκέντρωσε 210 αντιπροσώπους στο Σεν Ντενί αυτό το Σαββατοκύριακο (10-11/12), εκπροσωπώντας τα 2.013 μέλη του κόμματος. Η Πλατφόρμα Α έλαβε 91 ψήφους – 6,21%, η πλατφόρμα Β 711 ψήφους-48,50% και η πλατφόρμα Γ 664 ψήφους – 45,29% (47 ψήφοι διαφορά). Διεξήχθη λίγους μήνες αφού το NPA ενιαία πραγματοποίησε την προεδρική εκστρατεία του κόμματος, μια εκστρατεία που συνέβαλε σε μια νέα εισροή ακτιβιστών στο NPA, περισσότερων από 500, νέων, φοιτητών και εργαζομένων που εντάχθηκαν στις τάξεις του τον τελευταίο χρόνο.

Παρά αυτής της προόδου, ένα μέρος της απερχόμενης ηγεσίας του NPA επέλεξε να εγκαταλείψει το συνέδριο πριν από οποιαδήποτε ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένων καθοριστικών ψηφοφοριών για τις μελλοντικές προοπτικές, και να ακολουθήσει, μόνο του, μια πολιτική προς την κατεύθυνση του NUPES (σημ. Μτφ. το εκλογικό όχημα του Μελανσόν) και του πυρήνα του, του LFI (σημ. Μτφ. La France insoumise, το πολιτικό κόμμα του Μελανσόν), που ξεκίνησε το 2021 με τις περιφερειακές εκλογές στη Νέα Ακουιτανία και την Οξιτανία και ενισχύθηκε με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές του 2022. Αυτή είναι μια πολιτική διαχωρισμού της μειοψηφίας, μια πρόταση που έλαβε μόνο 100 ψήφους στην κλειστή συνεδρίαση, από τους 210 αντιπροσώπους συνολικά σε αυτό το συνέδριο. Οι λίγοι διχαστικοί στην απερχόμενη ηγεσία επέλεξαν να προσπαθήσουν να ανατινάξουν το κόμμα αμφισβητώντας τη δημοκρατική ψήφο των αγωνιστών που, στις εκλογικές συνελεύσεις τους, είχαν ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία μια ρητή πρόταση υπέρ της «συνέχισης του NPA» ή ψήφισαν συντριπτικά υπέρ των πλατφορμών που απέρριψαν τη διάσπαση, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας μας, της πλατφόρμας C. Αυτή η πλατφόρμα είναι μεγάλη πλειοψηφία στον τομέα της νεολαίας του NPA, σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους (μεταφορές, ταχυδρομεία, αυτοκινητοβιομηχανία…) και σε σημαντικές τοπικές (Παρίσι, Μασσαλία, Λυών, Μπορντό, Ρουέν…).

Αυτή η απόφαση είναι ανεύθυνη, ειδικά τώρα που η εθνική και διεθνής κατάσταση απαιτεί από τους επαναστάτες να συσπειρώσουν τις τάξεις τους και να ενισχύσουν τις προοπτικές για την επαναστατική χειραφέτηση των εργαζομένων και της νεολαίας παγκοσμίως. Απαιτεί να ανασυνταχθούμε και όχι να διχάζουμε. Όμως το NPA θα συνεχίσει, παρά την αποχώρηση των βασικών εκπροσώπων του. Εμείς, οι εκπρόσωποι της πλατφόρμας «Επιτακτικότητα και Επικαιρότητα της Επανάστασης», που συγκέντρωσε σχεδόν τις μισές ψήφους του κόμματος, αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη ενώπιον ολόκληρου του NPA, των επιτροπών του, των τοπικών του και των τμημάτων του, ανεξάρτητα από τις ψήφους του συνεδρίου. Από τη Δευτέρα θα συγκαλέσουμε όλα τα όργανα του NPA.

Καλούμε όλους τους αγωνιστές του κόμματός μας να ταχθούν με την πλειοψηφία που έχει δηλώσει ενάντια στη διάσπαση, να συνεχίσουν να χτίζουν το NPA μαζί μας. Και πέρα από αυτό, μαζί μας, με διεθνιστική ευθύνη, να παλέψουμε ενάντια στον κατακερματισμό της άκρας αριστεράς και του επαναστατικού κινήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Το NPA αντιλαμβανόταν πάντα τον εαυτό του ως πόλο για την ανασύνταξη των επαναστατών, στο δρόμο για ένα επαναστατικό κόμμα εργατών.

Εδώ στη Γαλλία, η εργασία αντιμετωπίζει μια ολοκληρωτική επίθεση από τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι πιο επισφαλείς, οι ανέργοι, οι συνταξιούχοι και οι ανάπηροι πλήττονται περισσότερο. Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 6% ετησίως, οι μισθοί μειώνονται όλο και περισσότερο κάθε μέρα, και νέες θυσίες ανακοινώνονται στις εργατικές τάξεις: με πολλούς να πεινάνε και να κρυώσουν, χωρίς ρεύμα ή θέρμανση, αυτόν τον χειμώνα. Για τις αρχές του 2023 ανακοινώνεται αύξηση στα κόμιστρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα διόδια, στα ταχυδρομεία κ.λπ. Και η κυβέρνηση εξαπολύει την επίθεσή της στις συντάξεις των ηλικιωμένων, μεταξύ άλλων με την αύξηση των νόμιμων ορίων συνταξιοδότησης.

Το φετινό φθινόπωρο έχει ήδη σημαδευτεί από τον μεγάλο αριθμό κινητοποιήσεων και απεργιών για αυξήσεις μισθών, που μπορεί να είναι διάσπαρτες και απομονωμένες αλλά αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Η γενική απεργία της 18ης Οκτωβρίου, για τη στήριξη των απεργών των διυλιστηρίων αλλά και την οργή κατά του Μακρόν και της κυβέρνησής, που ήθελε να τους εκφοβίσει, έδειξε ότι είναι πιθανή μια έκρηξη οργής. Επείγει να προετοιμαστούν οι κινητοποιήσεις και η γενίκευσή τους, ο μόνος τρόπος να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων και να απωθηθούν αυτές οι επιθέσεις αφεντικών και κυβέρνησης: για μια αύξηση μισθών και συντάξεων 400 ευρώ καθαρά το μήνα για όλους, να μην υπάρχει εισόδημα. κάτω από 2.000 ευρώ και τη συστηματική ευθυγράμμιση των μισθολογικών αυξήσεων με τις αυξήσεις τιμών, για πλήρη σύνταξη με μέγιστο 37 χρόνια δουλειάς και ευνοϊκούς όρους εισφοράς μετά τα 60. Είναι επιβολή περικοπών σε όλους – σε όσους εργάζονται περισσότερο ή λιγότερο – χωρίς μείωση μισθού, απλά με αύξηση του κόστους ζωής. Στο αίτημα να ξεριζωθούν αυτά τα ζωτικά αιτήματα προστίθεται η αγανάκτηση για την αυξανόμενη επιδείνωση των συνθηκών υγείας, εκπαίδευσης και μεταφοράς, καθώς και για την οικολογική ζημιά που σαπίζει την καθημερινή ζωή των εργατικών τάξεων και της νεολαίας. Αυτά τα αιτήματα για μια διαφορετική ζωή, που δεν θα θυσιαστεί στο κέρδος, θα επιτευχθούν μέσω της ταξικής πάλης, με μια παγκόσμια απάντηση από την εργασία και όχι από τους θεσμούς. Οι εργαζόμενοι δεν θα μπορέσουν να κερδίσουν ούτε στη Βουλή ούτε στις αίθουσες του κοινωνικού διαλόγου. Δεν θα υπάρξει καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο, όπως υπερασπίζεται η Τέταρτη Διεθνής, ούτε επανάσταση πολιτών μέσα από την κάλπη. Επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη και τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός επαναστατικού κόμματος, γιατί η νίκη έναντι των αφεντικών και η τελική κατάληψη της εξουσίας δεν θα γίνει μέσω εκλογών. Στο άμεσο μέλλον, το NPA θα δώσει προτεραιότητα στο χτίσιμο των κινητοποιήσεων, με όλους, και υπάρχουν πολλοί γύρω μας, που οργανώνονται πολιτικά σε σωματεία ή συλλόγους, και με άλλους λιγότερο οργανωμένους, που θέλουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα διαδηλώσουμε ως μπλοκ του NPA στην πορεία Αλληλεγγύης στις 18 Δεκεμβρίου, στην οποία καλούμε μαζικά.

Αντιμέτωποι με την άνοδο των σάπιων ρευμάτων και ιδεών της ακροδεξιάς, εθνικιστών και ρατσιστών, που απορροφώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δεξιά και την ίδια την κυβέρνηση, μπροστά στον πόλεμο και το χάος στο οποίο μας οδηγεί η καπιταλιστική κοινωνία, έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στην κοινωνική μας τάξη, την ευθύνη να τους βοηθήσουμε να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν στο δικό τους έδαφος και να εγκαταλείψουν τις θεσμικές ψευδαισθήσεις. Ενώ η εργασία δείχνει τη δύναμή της να μπλοκάρει ολόκληρη την κοινωνία όταν απεργεί. Δύναμη παράλυσης, αλλά και δύναμη αναδιοργάνωσης ολόκληρης της κοινωνίας, αν οι προλετάριοι στον αγώνα προχωρήσουν παραπέρα και οργανωθούν για να βάλουν τα θεμέλια της δικής τους εξουσίας.

Η διεθνής κατάσταση δείχνει και τις ευθύνες μας. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, ξεσπούν κύματα απεργιών. Γενικότερα, γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς κύματος κοινωνικών διαμαρτυριών μεγάλης κλίμακας. Το 2019, λιγότερο από δέκα χρόνια μετά τις αραβικές επαναστάσεις του 2011, έχουμε δει μια αναζωπύρωση μαζικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, και τώρα πλέον και στο Ιράν και την Κίνα. Είναι μαζικοί οι αγώνες των γυναικών για το δικαίωμα στην άμβλωση και κατά της έμφυλης και σεξουαλικής βίας, στους αγώνες για τα δικαιώματα της LGBTI συλλογικότητας, στους αγώνες της νεολαίας και των όχι και τόσο νέων για το κλίμα και κατά του ρατσισμού.
Σε μια εποχή που οι πραγματικοί κίνδυνοι της στρατιωτικοποίησης και της αυταρχικής σκλήρυνσης των καθεστώτων ενάντια στις λαϊκές τάξεις διαφαίνονται, αλλά που οι αντιδράσεις και οι ικανότητες επιβεβαίωσης για την τάξη μας αναδύονται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι καιρός να δώσουμε ζωή στην πράξη σε έναν επαναστατικό πόλο, για να ανασυγκροτήσει εκείνες τις δυνάμεις, που τώρα είναι μια μειοψηφία αλλά παραμένουν πολύ πραγματικές, που μάχονται για την επαναστατική ήττα του συστήματος. Ένα καπιταλιστικό σύστημα που συγκεντρώνει στοιχεία που δείχνουν να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ανθρωπότητας, αφού σήμερα, ανάμεσα σε οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους, η πλειοψηφία παραμένει στο χείλος της επιβίωσης.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, εξεγερμένους ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της εναλλαγής ανάμεσα σε εξαθλίωση, πολέμων και καταπίεσης: ελάτε μαζί μας για την ανατροπή του και ας αναδείξουμε όλοι μαζί την επικαιρότητα και το επιτακτικότητα της επανάστασης!

11 Δεκεμβρίου 2022